Vad är grejen med amarone? - Vinston

Vad är grejen med amarone?

Vad är grejen med amarone? Varför är det så dyrt och varför pratar så många om det? Läs mer om amarone, hur det görs och få tips på vin i olika prisklass.

Vad är grejen med amarone?

Vad är grejen med amarone?

Amarone – en av världens mest välkända vintyper. När det ska drickas fint är det ofta amarone folk väljer – och visst är amarone lite som vinvärldens Rolls Royce. Amaroneviner är fyllda av smak, avrundad sötma, robusta tanniner och massor av stil. Att dessa viner är fantastiska till rustika kötträtter och höstiga grytor är med andra ord inte så konstigt.

Det speciella med amarone är metoden det tillverkas på. Druvorna skördas på vanligt vis, men istället för att pressa druvorna torkar man dem först. Detta gör man för att vätska ska försvinna och ge en högre koncentration av smak och socker – lite som när man reducerar en sås. Sedan pressar man druvorna och jäser vinet som vanligt. Läs gärna mer om appassimentometoden.

För amarone gäller strikta regler kring alkoholhalt, lagringstid och vilka druvor man får använda. Vinet får heller inte komma från något annat ställe än Veneto i norra Italien. Amarone är ett riktigt hantverksvin med en speciell stil som är svår att matcha. Visst är amarone lite dyrare än andra viner, men precis som andra går det att hitta i olika prisklasser.


A Amarone A Amarone

A Amarone är ett fylligt rödvin, laddat med toner av torkad frukt och spänstiga tanniner. Vinet är härligt kryddigt med smak av mogna körsbär, torkad frukt, choklad och vanilj. Denna italienska pärla passar bra till mat, exempelvis en köttbit eller en mustig gryta, men också precis lika väl till en god bit parmesan och lufttorkad skinka.

A Amarone (12343) är en av de mest prisvärda amarone-vinerna du kan hitta på Systembolaget för sina 199 kronor. Vinet görs av klassiska amaronedruvor enligt appassimentometoden som är det traditionella sättet att göra amarone på. När druvorna har torkats, pressats och jästs lagras vinet under minst 3 år på fat.

» A Amarone
Artnr: 12343 | Pris: 199:-
Ursprungsland: Italien | Alkoholhalt: 15%
Druvor: 70% corvina veronese, 25% rondinella, 5% cabernet sauvignon
Passar till: Nöt, vilt, ost och kallskuret.


Allegrini Amarone Allegrini Amarone

Den som vill lyxa till det ordentligt kommer troligtvis aldrig att bli besviken på Allegrini Amarone. Denna överdängare, från ett av Italiens bästa vinhus Allegrini, bjuder på en komplex och stor smak med kryddighet och fatkaraktär. I smakpaletten samsas nyanser av mörka körsbär, plommon, espresso och kakao, väl integrerat med de örtiga och kryddigare tonerna salvia, kanel, korinter, tobak och fat.

Detta vin är lite av en klassiker med högt lagringsvärde. Druvorna handskördas i slutet av september och lämnas på tråg för att torka fram till december. Under denna tid kontrolleras druvorna dagligen och avstjälkas sedan i början av januari för att pressas och macereras. Vinet lagrats i 18 månader på nya, franska småfat, därefter i 7 månader på större och äldre ekfat och slutligen 14 månader på flaska.

» Allegrini Amarone della Valpolicella Classico
Artnr: 70979 | Pris: 479:-
Ursprungsland: Italien | Alkoholhalt: 15,5%
Druvor: 90% corvina veronese, 5% rondinella, 5% oseleta
Passar till: Lamm, nötkött, vilt och ost.


Vad betyder ordet? Vinparlören – en ordlista om vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år