Vintips till Chardonnay Day - Vinston

Vintips till Chardonnay Day

Den 25 maj är det dags för Chardonnay Day. Här tipsar vi om vin från Chile till Chardonnay Day.

Två tips till Chardonnay Day

VIntips till Chardonnay Day

Kanelbullens dag i alla ära, men visst är det roligt att det även finns dagar som hyllar vinets värld? Den 25 maj är det dags för Chardonnay Day.

Chardonnay är en druva många har provat. Den är lite av vinvärldens kameleont då vinet kan få väldigt olika karaktär beroende på hur druvan växt och hur druvmusten behandlats. Vi passar givetvis på att tipsa om ett gott vin av druvan chardonnay.

Chardonnay är ett av vinvärldens vanligast förekommande druvor. Anledningen är att den är så lätt att odla och passar utmärkt att blanda med andra druvsorter. Den suger upp karaktären från platsen där den odlas, tänk jordmån och klimat, och påverkas även i hög utsträckning av hur den pressade musten behandlas. Den kan exempelvis jäsa på ekfat eller på ståltank med helt olika resultat.

Krispig Chablis och maffig chardonnay

I Bourgogneregionen i Frankrike tillverkas några av världens mest uppskattade viner på druvan chardonnay – visst har du hört om Chablis? Dessa viner är torra och friska, med inslag av gröna äpplen och citrus. I nya världen, det vill säga områden utanför Europa, är det vanligare med chardonnay-viner som har en maffigare karaktär med inslag av tropisk frukt. Den stilen kommer dels från det varmare klimatet, dels från att vinerna lagras på ekfat i högre utsträckning. En krispig Chablis gör sig utmärkt till fisk och skaldjur, medan en fyllig chardonnay med ekad karaktär gör sig utmärkt till fisk-, kötträtter och ostbrickan.


Felino Chardonnay Tropisk frukt och vanilj

Felino Chardonnay är en mycket sofistikerad chardonnay från Mendoza i Argentina. Det är ett torrt och fruktigt vin med balanserad fatkaraktär, tack vare 7 månaders lagring på franska ekfat.

Vinet är torrt, och fruktig med doft och smak som bjuder på tropiska toner av mango och ananas, som balanseras upp av vanilj, citrus och fat. Felino Chardonnay passar utmärkt till grillad fisk eller kyckling. Den är även ett bra komplement till ostbrickan med lagrade hårdostar.

» Felino Chardonnay
Artnr: 6030 | Pris: 119:-
Ursprung: Chile | Druva: chardonnay

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år