Du missar väl inte Räkmackans dag? - Vinston

Du missar väl inte Räkmackans dag?

Visste du att räkmackan har en egen dag? Den 14 oktober infaller Räkmackans dag. Njut av en räkmacka med handskalade räkor och varför inte ett glas vin?

Du missar väl inte Räkmackans dag

Visste du att räkmackan har en egen dag?

Den 14 oktober infaller Räkmackans dag. Idag kan det tyckas som att allehanda rätter och företeelser fått sin egen dag, men visst är det något speciellt med just räkmackan? Den är något av en institution i vårt land och intas ofta på resande fot eller som lättare kvällsmål framför TV:n. En äkta räkmacka ska toppas med ett berg av handskalade räkor och blir på så vis en riktigt lyxig rätt. Idag tipsar vi om ett underbart gott vitt vin som passar till såväl räkmackan som många andra tillfällen.

VinglasRäkmackan kommer, kanske föga förvånande, från danskarnas smörrebröd. Den gjorde entré i vårt land via de båtar som löpte mellan Göteborg och Skagen. När charterturismen sedan tog fart på 60-talet hängde räkmackan med till landets flygplatser. Inte konstigt att räkmackan blev populär i resesammanhang då den både är delikat, exklusiv och passar bra att ätas kall. 1962 skapade Tore Wretman sin egen version av räkmackan – Toast Skagen. Enligt uppgifter från Arlanda flygplats säljs räkmackan på 24 ställen där och tusentals räkmackor konsumeras varje vecka.

Krispigt vitt ska det vara

Hur ska man då tänka kring val av vin till räkmackan? En traditionell räkmacka med handskalade räkor, ägg och majonnäs är ganska mild i smaken och låter räkorna spela huvudrollen. Den gifter sig bäst med torra, friska och fräscha vita viner. De ska vara krispiga och helst utan ekkaraktär. Den populära boxen White Roses Chardonnay Viognier, som vi tipsar om idag, har den torra och friska karaktär som gör räkmackan rättvisa. Är sällskapet större kan man även fixa till räkmackans kusin – smörgåstårta med räkor, en rätt som räcker till fler. Det gäller bara att avsätta tid till att skala den stora mängden räkor som krävs…

White Roses Chardonnay Viognier Frisk och fruktig chilenare

White Roses Chardonnay Viognier är ett mycket friskt och fruktigt vin från Chile, ett land som gjort sig känt för sina prisvärda viner. Här gifter sig en torr och frisk smak av citrus med fruktiga toner av nektarin, persika och päron. Druvan vigoner, som utgör 15% av druvblandningen, bistår med en något blommig karaktär i doft och smak. Vinet passar bra till fisk och skaldjur såväl som till kyckling, vegetariskt, buffémat och som sällskapsvin.

» White Roses Chardonnay Viognier
Artnr: 6330 | Pris: 209:-
Ursprung: Chile | Druva: chardonnay, viognier, sauvignon blanc | Alkoholhalt: 13%

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år