Vinstons vinprofiler tipsar - Vinston

Vinstons vinprofiler tipsar

Vinstons vinprofiler tipsar denna vecka om ett rött vin från Frankrike och en röd bag in box från Itaien. Vem vet, kanske hittar du en ny favorit?

Vinstons vinprofiler tipsar

En nyhet denna höst är våra två vinprofiler, Madeleine Landley och Alexander Lundin, som delar med sig av sina personliga vinfavoriter och tips på hur du matchar dem med olika tillbehör. Tipsen hittar du i våra vanliga nyhetsbrev en gång per månad, lagom mot slutet av månaden. Denna månad rekommenderas rödvin från Italien och Frankrike.


Madeleine Landley
Madeleine Landley är fotograf, skribent och designer med inriktning på mat och dryck. Hon driver bland annat en av Sveriges största matbloggar Landleys kök där hon bjuder på recept, köksinspiration och vintips. Hon är sedan tidigare också en av våra receptkreatörer här på Vinston. Denna månad tipsar hon om ett riktigt höstvin med passande matinspiration.


Ricossa Barbera BiB ”En oväntad nyhet på min favoritlista”

Jag ska inte påstå att jag är en boxdrickare – för det är jag inte. Trots det har ändå några boxviner lyckats ta sig in på min favoritlista. Nyheten Ricossa Barbera är en av dem. Jag har en förkärlek till Italienska viner och har alltid gillat Ricossas viner, däribland Barolon som jag gärna plockar fram när det lagats kraftiga rätter med kött.

Ricossa Barbera blev lite av en överraskning för mig, för jag hade verkligen inte förväntat mig att ett boxvin skulle vara så trevlig. I detta vin samsas mjuka tanniner och en fyllig fruktighet med välbalanserad syra – sötman i form av blåbär och björnbär. Syrligheten med inslag av rönnbär.

Man kunde ganska direkt känna att detta är ett utmärkt vin till rustika husmansrätter. Prova exempelvis till kyckling i ugn med rostad potatis och gräddsås. Ett annat gott tips är helstekt fläskfilé med kantareller, soltorkade tomater, potatisgratäng och rönnbärsgelé. Detta hittar du recept på denna torsdag på Vinston. Ljust kött, lammfilé och fet fisk passar bäst till vinets fyllighet. Kombinera gärna med inslag av någon form av sötma som möter upp vinet, exempelvis från gelé eller bär. Dekantera vinet eller slå upp det ett tag innan i glasen så det hinner lufta och komma allra bäst till sin rätt.

» Ricossa Barbera BiB
Artnr: 76755 | Pris: 199:-
Ursprung: Italien
Druva: barbera | Alkoholhalt: 13,5%


Alexander LundinAlexander Lundin jobbar på Vinston som vinexpert och håller bland annat i våra vinprovningar. Den som besökt Vinstons monter under någon vinmässa har säkert också träffat honom. Alexander är eventkock och vinutbildad på Restaurangakademien. Han står gärna i köket och skapar spännande smakkombinationer, om han inte är på någon gastronomisk resa, förstås.


”Ett vin jag gärna plockar fram på höstkanten”

Bouchard La VignéeFrån en av de äldsta vinegendomarna i Bourgogne, närmare bestämt Beaune kommer denna härligt fruktiga och eleganta Pinot Noir. Generationer av vinkunnande och framställande av denna ädla dryck i familjen Bouchard visar sig redan i ingångsvinet ”La Vignee”. Ett mycket trevligt vin med härligt bäriga toner av vildhallon och solmogna jordgubbar som samspelar med en viss örtighet och en avslutande kryddighet. Vinet har till viss del fått ligga på gamla ekfat i ett par månader för att rundas av och bygga ytterligare komplexitet. Allting mycket väl samspelt och elegant.

Ett vin jag gärna plockar fram så här på höstkanten och serverar till vildfågel eller kyckling med sommarens sista primörer och en len skysås. Detta vin från Bouchard gör sig även väldigt bra något kylt för att serveras till de eleganta och lite smakrikare fiskanrättningarna. En personlig favorit är grillad eller ungsbakad torskrygg med rödvinssås och lite smörstekta kantareller. Fantastiskt gott! Fungerar även alldeles utmärkt som sällskapsvin när du vill njuta av ett gott glas i goda vänners lag.

» Bouchard La Vignée
Artnr: 5421 | Pris: 119:-
Ursprung: Bourgogne, Frankrike
Druva: 100% pinot noir | Alkoholhalt: 12,5%

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år