Vilket glas ska man välja till vinet? - Vinston

Vilket glas ska man välja till vinet?

Spelar det roll vad man väljer för glas till vinet? Självklart! Här berättar vi varför och ger dig tips på vinglas till vitt vin, rött vin och mousserande.

Vilket glas ska man välja till vinet?

Vilket glas ska man välja till vinet? En del påstår att valet av glas påverkar smaken på vinet. Andra hävdar att det är rent humbug. Ja, att välja rätt glas kan kännas som en hel vetenskap – och skulle det spela någon roll om man dricker ur plastglas eller svindyra kristallglas?

Självklart spelar det roll. Valet av glas kan ha stor betydelse. Självklart kan man köpa glas för designens skull, men visst finns det glas som är tillverkade för att framhäva dryckens egenskaper. För att få fram det bästa i vinet är ett tips att ha ett antal olika glas hemma, för olika typer av vin.

När det är dags att välja glas ska man fundera över vilken typ av drycker man oftast väljer. Olika glas passar bättre för olika vintyper och även för olika sorters druvor. Två saker är extra viktiga att tänka på; temperatur och luftning. Det gäller nämligen att välja ett passande glas som framhäver rätt egenskaper hos drycken.

Hur påverkar glaset smakupplevelsen?

Många vinglas har långt skaft upp till kupan. Detta är dels för att man inte ska lämna fingeravtryck på kupan samt för att inte temperaturen på vinet ska påverkas av värmen i handen. Är handen i vägen på kupan är det också svårt att se vinet i glaset.

Är glaset högt och öppet presenteras beska och syra tydligast. Är det högt och smalt är istället alkohol och fatkaraktär tydligare. Har glaset en stor öppning försvinner dofterna snabbt och gör att väldigt mycket syra lyfts fram.

Vinglas

Bör man ha olika glas
till vitt vin och rött vin?

Att ha en sorts glas för vitt vin och en sort för rött vin är självklarhet. Ett vitvinsglas är mindre i storleken och ofta lite plattare i sin form. Att vitvinsglaset är format så beror på att det bättre ska kunna lyfta fram frukt, mineralitet och eventuell blommighet som finns i dofterna i det vita vinet. Aromerna, det vill säga dofterna i vinet, är olika tunga, och i ett plattare glas framhävs de tyngre aromerna.

Röda viner är ofta mycket mer komplexa vilket gynnas av en större kupa. Den stora kupan är avsedd att påskynda luftningen, vilket i sin tur utvecklar arom och smak i rödvinet. Det finns två huvudsakliga stilar av röda vinglas, dessa kan du läsa mer om nedan.

Är det skillnad på dyra och billiga vinglas?

Ett vinglas av hög kvalitet är oftast gjort av tunt glas eller kristall, medan billigare vinglas är av tjockare glas. Vinglasets kant där du dricker bör också vara format till en tunn, fin kant, snarare än en tjock kant som så många billiga vinglas har. De tjocka glasen är förstås mer hållbara men de gör absolut inget för att förhöja upplevelsen när du dricker vinet.

Äkta kristallglas är bättre då blyoxiden jämnar till glasporerna mer effektivt. Är glasporerna öppna fastnar istället de tunga aromerna i glaset och medför att man inte känner hela doft- och smakspektrumet – både i näsan och på tungan.

Glas av plast är inget att rekommendera, men de passar däremot bra som spottkopp. Det finns förstås också plastglas som görs av en speciell plastmassa. Dessa är lite bättre och således lite av ett undantag.

Vilket glas ska man välja till vinet?

Man hade kunnat önska att det fanns en typ av all-glas som passade till alla viner, men att ha ett antal olika glas hemma gör upplevelsen bättre och att smakerna kommer till sin rätt. En del väljer olika vinglas beroende på vilka druvor vinet innehåller. Det finns också glas som passar extra bra till viner från exempelvis Bordeaux, Bourgogne, Rioja och så vidare.

Börja med att välja glas efter det vin du ska dricka – rött eller vitt. Därefter kan man fördjupa sig vidare, om man exempelvis gillar en särskild typ av vin. Nedan tipsar vi om fem goda viner som blir lite extra bra i särskilda vinglas.


Tips på vinglas till rött vin

Bouchard La VignéeRödvinsglas har en större kupa än vitvinsglas. Det finns olika sorter men också två huvudsakliga typer av röda vinglas;

Bourgogneglas är ett vinglas med ganska bred kupa. Detta glas är perfekt för att bygga upp den fina och känsligare aromen hos subtila viner som görs på druvan pinot noir. Glasen har sin form för att primärt rikta vinet mot tungspetsen. Satsa på de mäktiga glasen Air Sense Burgundy rödvinsglas från Zwiesel 1872.

I ett Bourgogneglas kan du prova det klassiska franska vinet Bouchard La Vignée (5421) – en typisk Bourgogne som passar vare sig man är rutinerad finsmakare eller nybörjare när det kommer till vin. Smaken är elegant och bärig med inslag av lingon, skogshallon och örter. Smak och tanniner är i fin balans med en mjuk ekfatston och lättsam fräschör.

» Rekommenderat vin till ett Bourgogneglas: Bouchard La Vignée (5421)

Reyneke CornerstoneBordeauxglas har en något mindre kupa och har skapats specifikt för att användas till fylliga viner av exempelvis cabernet sauvignon och syrah/shiraz. Formen på glaset är avsedd att rikta vinet mot bakre delen av munnen. Investera i ett par Vision Intense vinglas från Zieher.


Tips på vinglas till vitt vin

Felino ChardonnayEtt vitvinglas med stor kupa passar om du exempelvis dricker en chardonnay som legat på. Här hjälper nämligen den stora kupan till att lufta vinet, vilket i sin tur förbättrar smak och arom och utvecklar vinet. Viner med hög alkoholhalt och mycket tanniner passar också bäst i vinglas med vidare kupa och öppning. Lyxa till middagen med vinglasen Grape till Ekfatslagrad Chardonnay från Riedel.

Varför inte prova det sofistikerade vinet Felino Chardonnay som kommer från Mendoza i Argentina. Det här är ett torrt och fruktigt vin med fatkaraktär och inslag av vanilj, ananas, mango och citrus. Vinet görs på 100 procent chardonnay och lagras i 7 månader på franska ekfat.

» Rekommenderat vin till vitvinglas med stor kupa: Felino Chardonnay (6030)

Wachau Riesling SelectionVitvinglas med mindre kupa och öppning passar om du dricker ett ljusare, tunnare eller lättare vin. Dessa viner vinner inte på att luftas för snabbt utan kommer bäst till sin rätt när de flyktiga aromerna och smakerna bevaras i glaset. Satsa exempelvis på vinglasen Reveal Up Soft vinglas från Chef & Sommelier.

Till vinglaset rekommenderas Wachau Riesling Selection 2015 som är en fräsch och fruktig riesling med distinkt, frisk fruktsyra. Smaken bjuder på inslag av citrusfrukter, krusbär och gröna äpplen. Tidigare årgång har bland annat vunnit i kategorin ”Årets vita nykomling” i Allt om vin 2013.

» Rekommenderat vin till vitvinglas med mindre kupa: Wachau Riesling Selection (4318)


Vinglas till champagne och mousserande vin

Först kom champagneglasen med en stor, vid kupa. Legenden säger att formen på det här glaset modellerades fram efter Marie Antoinettes bröst. Dock är problemet med dessa glas att ytan är så stor att bubblorna försvinner för fort.

Det finns också champagneglas som kallas för Flute. Dessa tar fram smaken mer och är bättre än de vida glasen. De senaste i ordningen är tulpanformade glas där kupan är större på mitten och smalnar av uppåt. Dessa verkar bäst och de flesta champagnehusen har idag gått över till dessa.

Diebolt-Vallois Prestige BrutDe flesta vitvinsglasen brukar ha en mindre öppning upptill, vilket är för att bevara smaken av vinet, genom att reducera hastigheten på luftningen. Ett vinglas för mousserande vin, exempelvis cava, prosecco eller champagne, har en ännu mindre öppning för att bevara bubblorna i vinet under en längre tid. Jamesse Grand Champagne från Lehmann är ett toppenglas att satsa på när man vill ha bra champagneglas.

Diebolt Vallois Prestige Brut är en lyxig champagne med torr och frisk smak samt eleganta toner av citrus, brioche, gröna äpplen och grapefrukt. Champagnen görs på 100% chardonnay Grand Cru från vinstockar som är över 60 år gamla. En del av vinet lagras på franska ekfat under 1-2 år. Därefter ligger den cirka 3 år på sin jästfällning.

» Rekommenderat vin till champagneglas: Diebolt-Vallois Prestige Brut (7723)

Hur ska man rengöra sina champagneglas?

Nästan mer viktigt än formen på champagneglaset är hur man rengör det! Man vill gärna ha ojämnheter i glaset så att bubblorna kan ta fart. Problemet är att ojämnheterna försvinner med diskmedel. Idag finns det glas som man behandlar med laser för att få små punkter som sätter igång bubblorna. Detta fenomen kallas för övrigt för Nucleation. Visst finns det särskilda diskmaskiner för vinglas, men sådant har inte gemene man hemma. Det man i så fall ska tänka på är att undvika rengöringsmedel. Har man avlagringar på glasen kan man använda sig av vinäger för att ta bort det. Har man använt diskmedel kan man doppa glaset i hett vatten och sedan låta det dropptorka.

Taggat med:Vinskola

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år