Vad är skillnaden på modern och traditionell rioja? - Vinston

Vad är skillnaden på modern och traditionell rioja?

Vad är skillnaden på modern och traditionell rioja? Här berättar vi det du behöver veta och ger tips på viner att prova.

Vad är skillnaden på modern och traditionell rioja?

Vad är skillnaden på modern och traditionell rioja?

Det finns mycket att uppskatta med Spanska Rioja, särskilt vinerna härifrån. Rioja är ett område i norra Spanien, cirka två timmar bilresa från kuststaden San Sebastian och drygt 4 timmar från Barcelona. Rioja är ett område som under 70-talet blev populärt för svenskar med vinintresse. Populariteten har hållit i sig, något som lett till ökade kunskaper och vidareutveckling bland Riojas vinproducenter. Idag talar man om två inriktningar på viner från Rioja – moderna och traditionella. Båda finns i varierande prisklasser och om dem kan inte sägas att den ena är bättre än den andra. Däremot kan de passa olika bra till olika tillfällen.

Vi träffade Elena Corzana, chefsvinmakare för vinproducenten J.Garcìa Carrión. Det är en het eftermiddag i Logroño vilket är en av huvudorterna i Rioja. Elena har lovat att förklara skillnaden mellan de båda vinstilarna, och det bästa sättet att göra detta är förstås genom att ta med oss till Calle del Laurel, Logrons berömda tapas-gata.

Tapas och rioja

TapasVi börjar på ett ställe där de endast serverar skinka. Här beställer Elena ett glas väldigt traditionell rioja. Vinet har en rostig, nästan brun färg. Färgen är varken särskilt djup eller intensiv. Elena förklarar att riojaviner av den traditionella stilen inte har speciellt mycket kontakt med druvornas skal under vinifieringen. Det är som bekant i skalen färgen sitter, och minimeras druvjuicens kontakt med skalen, får det färdiga vinet en lättare och mindre intensiv färg.

Vi har knappt hunnit få in den fantastiska skinkan och vinet innan Elena börjar plocka ihop sina saker och röra på sig. I Spanien är man snabb. En tapas och ett glas vin på varje ställe är snabbt avklarat innan det är dags att dra vidare till nästa bar.

Varje bar har sin specialitet, och stället vi just lämnade specialiserade sig på skinka. Bar Angel som vi är på väg till härnäst har vitlöksfrästa champinjoner som specialitet. Tapas är ett härligt sätt att starta kvällen på. Mellan serveringarna är folkmyllret intensivt, alla känner alla och det vinkas, kindpussas, bjuds på vin och pratas åt höger och vänster.

På Bar Angel får vi en liten brödbit där tre skållheta, vitlöksfrästa champinjoner är fastsatta med en tandpetare och toppade med en liten räka. Till denna tapas beställer Elena ett glas modern rioja. Det första man slås av är skillnaden på färgen jämfört med vinet innan. Det här vinet är nästan lila. Elena berättar att här låter man druvjuicen och skalen få mycket längre kontakt under vinifieringen vilket gör att färgintensiteten är en helt annan med dragning åt blårött.

Nu när vi provat ett glas i varje stil förklarar Elena skillnaderna;

Modern rioja

VinglasEn modern rioja är nästan alltid gjord till 100 procent av den spanska druvan Tempranillo. Tack vare det får dessa viner ofta en lägra syra än de viner som är gjorda av flera olika druvsorter. Den lägre syran i vinet också gör att de inte är lämpade för lång lagring utan bör drickas unga. Som vi också kunde se skiljer sig färgen åt mellan moderna och traditionell rioja. Även doft och smak skiljer sig åt då den moderna riojan har en generös och fuktig stil som kan dra åt både blommor och lakrits. Den moderna riojan kan ibland även kännas lite spritsig även om det inte finns någon likhet med vare sig cava eller andra mousserande viner. Det är tendens till som snarare känns på tungan än syns i glaset.

Traditionella rioja Vinglas rödvin

Den traditionella riojan är oftast en blandning av flera druvsorter. Det här gör att vinerna får en högre syra, vilket passar bra till lagring. Tumregeln säger just att ett vin som ska lagras bör ha hög syra. Även om kvalitén inte är bra håller ändå denna typ av vin längre än de med lägre syra. Traditionell rioja är ofta mer komplex än den moderna. Den komplexitet och ofta eleganta karaktären som dessa viner har gör att de är goda att dricka utan mat eftersom de inte är lika intensiva och krävande som de moderna vinerna.

Kombinera mat med rioja

När det kommer till att kombinera modern och traditionell rioja med mat rekommenderar Elena följande; till den moderna riojan bör man välja mer kraftfull mat. Den intensiva karaktär på vinet gör att det klarar kraftfulla rätter med mycket smak. Modern rioja är idealisk för tapas och annan typ av plockmat. Det är också utmärkt är att bara ställa fram ett fat med skivor av korv eller vitlöksfrästa champinjoner.

Givetvis passar även traditionella riojaviner till spansk mat. Väljer man elegantare rätter kommer vinet dock lite extra bra till sin rätt. Med det sagt betyder det inte att dessa viner enbart passar till dyra kötträtter så som kalv och filé. Vinerna passar förstås strålande till ett fat Pata Negra eller liknande skinka – i all sin enkelhet. Knepet är att inte ha allt för krävande mat utan att hålla smakerna rena och inte allt för kraftfulla till den traditionella riojan.

Prova modern och traditionell rioja

Elenas handledning kring de två stilarna utgår ifrån hur det ursprungligen var. Till stor del stämmer denna information fortfarande, men visst finns det producenter som producerar rioja av modernt snitt med mycket god lagringskapacitet. Ett exempel är producenten RODA som gör utmärkta, moderna viner från vingårdar runt om i Rioja. Det finns också traditionell rioja som görs av 100% tempranillo. Men, som Elena berättade har druvjuicen till dessa viner mindre skalkontakt vilket också gör att färgen på vinet håller en brunare och mindre intensiv färg.

Taggat med:Vinskola

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år