Hur öppnar man en champagneflaska? - Vinston

Hur öppnar man en champagneflaska?

Att öppna en flaska champagne är för många helt okomplicerat. Andra kanske drar sig för att göra det. Hur öppnar man en champagneflaska?

Hur öppnar man en champagneflaska?

Hur öppnar man en champagneflaska?

Att öppna en flaska champagne är för många helt okomplicerat. Andra kanske drar sig för att göra det, eller ser till att någon annan gör det åt dem. Korken kan ju smälla ordentligt om man är oförberedd, flyga iväg eller inte ens gå att få ut… Hur öppnar man en champagneflaska?

Ja, alla har vi säkert varit med om champagnekorkar som inte riktigt gör som man vill, men att öppna en flaska champagne är faktiskt enklare än man kan tro, bara man har kunskaperna. Vad ska man då tänka på när man öppnar sitt favoritbubbel?

Tips när man öppnar en flaska mousserande

Först och främst, se till att champagnen är väl kyld. Då sänker man nämligen trycket i flaska vilket gör att champagnen inte skummar lika mycket när den öppnas. Runt 7-8°C är lagom. Om du är rädd om de dyrbara dropparna – och inte vill se ut som en vinnare i Formel 1, bör du se till att flaskan inte skakats innan. Ta bort folien och trä av grimman, det vill säga den metallhållare som håller korken på plats, genom att hålla tummen på korken.

Fatta tag om flaskans botten, ta ett stadigt grepp om korken och luta flaskan bort från dig i cirka 45 graders vinkel – snett uppåt. Se till att ingen står i vägen. Vrid på flaskan och känn hur börjar korken släppa. Håll emot och låt korken sakta arbeta sig upp med hjälp av trycket i flaskan. Vicka eventuellt på korken för att hjälpa till. När korken åker ur ska det pysa lite lätt. Är man nybörjare kan man även lägga en handduk över kork och flaskhals att greppa med när man öppnar flaskan. Häll upp i högsmala flöjtglas då de bäst bevarar bubblorna.

Öppna champagne med sabel eller kniv

Öppna champagne med sabel eller kniv

Är du redan ett proffs på att öppna champagneflaskan och vill göra det lite mer effektfullt är sabrering något att prova. Förr i tiden firade franska och ryska kavallerister sina segrar genom att öppna segerchampagnen med sina sablar. Då slog man helt enkelt av toppen på flaskan med ett lätt slag mot den så kallade klacken vilket är utbuktningen högst upp på flaskhalsen där grimman sitter fast.

Att sabrera är ett mycket effektfullt sätt att hälsa sina gäster välkomna. Det är faktiskt heller inte så svårt som det låter. Idag sabrerar folk med folk med så enkla saker som mobiltelefonen, men för att göra det på klassiskt manér är en sabel eller en stor kniv det enda du behöver.

Vilket vin kan man sabrera?

Om du ska sabrera, välj endast champagne eller mousserande vin som framställts enligt den traditionella metoden där den andra jäsningen sker på butelj. Dessa viner brukar nämligen ha ett kraftigare gods vilket gör att flaskan inte går i tusen bitar om man missar lite. Trycket i flaskan blåser bort eventuellt glassplitter, så det är ingen fara att sedan servera vinet från den avhuggna flaskan.

Torka av flaskan ordentligt så den inte glider i handen. Ta bort folie och grimma innan du börjar. Då en flaska gjuts av två identiska delar bildas en söm utmed sidan. Studera flaskan noga för att hitta sömmen och rikta denna uppåt. När man sabrerar skär man inte med eggen på kniven eller sabeln, utan slår med baksidan. Detta är för att man ska få mer tyngd slaget.

Ha gärna en skinnhandske på den hand som håller i flaskan, om du råkar träffa fel och flaskan går i bitar. Håll flaskan i botten med 45 graders lutning när du sabrerar – och se till att hålla den kvar så efter slaget. Då rinner mindre vin ut ur flaskan. Se till att ingen står för nära. Börja med att slå lätt med sabeln mot den lilla glasklacken på flaskans hals. Slå sedan lite hårdare så halsen går av. Man behöver inte slå särskilt hårt för att lyckas.

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år