Vill du veta mer om Amarone? - Vinston

Vill du veta mer om Amarone?

Vad är Amarone? Hur smakar Amarone? I denna artikel svarar vi på allt och berättar mer om en av våra favorit vintyper, Amarone.

Amarone featured

SNABBGUIDE FÖR AMARONE

Vad är Amarone? Ett fylligt vin från Veneto i nordöstra Italien som tillverkas enligt metoden appassimento – för att vara Amarone måste 100 % av druvorna vara torkade.
Hur smakar Amarone? Amarone har en fyllig och djup smak med inslag av mörk frukt, russin, katrinplommon och choklad.
Vad serverar du till Amarone? Perfekt till alla typer av kött! Passar även fint till pasta, risotto, till lagrade och smakrika ostar och som ett vin att njuta av som sällskapsvin.
Vi tipsar: Testa att servera Amarone till en lagrad parmesan som du ringlat lite honung över!

För dig som vill läsa mer

Vad är Amarone?

Amarone della Valpolicella (eller Amarone som vi säger till vardags) kommer uteslutande från Italiens Veneto, i distriktet Valpolicella nordväst om Verona. Det som ger Amaroneviner deras unika karaktär är tillverkningsmetoden appasimento. Metoden innebär att man använder torkade druvor vid framställningen av vinet. Denna metod har ökat i popularitet under senare år och används även för att tillverka viner som inte uppnår klassificeringen Amarone. Skillnaden mellan ett appassimento-vin och en Amarone är att det är 100 % torkade druvor som gäller för Amarone. Är endast en del av druvorna torkade är det beteckningen appassimento som gäller. Lär dig skillnaden mellan de olika vintyperna som skapas via appassimentometoden här.

För att man ska få kalla vinet för Amarone så måste det uppfylla en rad högt ställda krav vad gäller druvor, ursprung, tillverkning och lagring. Druvorna som används är corvina veronese, corvinone och rondinella. Att tillverka en Amarone är en omsorgsfull och mycket tidskrävande process på flera år, vilket gör att vinerna får en hög prislapp. Dessutom krävs en mycket större mängd druvor än för ett vin gjort på färsk frukt – eftersom en stor andel av vattnet avdunstat under torkningsprocessen.

Smak och karaktär

Amarone är ett av Italiens allra mest omtyckta röda viner med en unikt fyllig och djup smak. I en klassisk Amarone återfinns toner av mörk frukt, russin, katrinplommon och choklad. Smakerna är stora och eftersmaken är lång och intensiv. Amarone måste enligt lag ha en alkoholhalt på minst 14 %, vilket bidrar till vinets kraftfulla karaktär.

Mat och Amarone

Amarone passar utmärkt till kött! Tänk dig en rejäl köttbit som vilt, lamm eller nöt, eller varför inte en mustig köttgryta? För den som föredrar ljust kött passar det även bra till struts, anka eller fasan. Med sitt italienska ursprung är Amarone också en vinnare till pastarätter, gärna med en mustig och tomatbaserad sås. Vill man inte servera Amarone till huvudrätten så är den även ett utmärkt val till ostbrickan. Välj i så fall lagrade hårdostar med stark smak såsom parmesan, eller varför inte våra svenska klassiker prästost eller herrgård?

Lagring

Amaroneviner tillhör kategorin viner som gör sig väl för lagring. När man vill dricka sin Amarone är en smaksak och beror även på hur lämpad för lagring just den årgången är. Svalare årgångar kan utvecklas under många år på flaska medan varmare år mognar snabbt och ska drickas inom ett par år. Många anser dock att en bra Amarone inte bör korkas upp förrän den har fem år på nacken. En riktigt bra Amarone kan lagras i upp till 20 år! Läs mer om lagring här.

Tillverkning

Det utmärkande för Amarone är tillverkningsmetoden appassimento. Metoden innebär att man använder torkade druvor som grund för vinet. Druvorna torkas före jäsning i tre till sex månader. Under den tiden förlorar druvorna upp till 50 % av sin vätska, vilket ger dem en mer koncentrerad smak. För att uppnå ett gott resultat vid torkningen av druvor är det även viktigt att själva druvorna väljs ut med största omsorg. Om det förekommer druvor med sprucket skal så kan de orsaka icke-önskvärd röta. Efter jäsningen lagras vinet på ekfat i minst två år. Sedan bör det ytterligare mogna i flaskan, helst i minst fem år för att verkligen komma till sin rätt. Läs mer om appassimentometoden.

Druvor

Vid tillverkningen av Amarone används alltså tre druvsorter: corvina veronese, corvinone och rondinella. corvina bidrar med fruktiga, körsbärsliknande aromer och hög syra. Corvinone är lik corvina i smakprofilen men har större bär och därmed mer vätska. Rondinella är en bra druva att torka tack vare dess tjocka skal, och bidrar med syra som balanserar ut restsötman i vinet. En Amarone kan ha upp till 12 gram socker per liter. Att det kan finnas socker i vinet beror på att torkade druvor har en väldigt hög sockerhalt, och att allt socker inte alltid jäser ut till alkohol. Hur mycket restsötma som finns i ett vin beror på hur mycket socker den lokala jäststammen i vineriet klarar av att jäsa ut till alkohol.

Taggat med:Vinskola

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år