Viltgryta med potatismos - Vinston

Viltgryta med potatismos

En mustig viltgryta med potatismos sitter aldrig fel på höstkanten. Speciellt när den serveras med ett passande rödvin. Här får du tips och recept.

Viltgryta med potatismos

Viltgryta med potatismos

För: 6 personer

Viltgryta:

400g rotselleri
2 morötter
50g smör
250g steklökar
1 kg grytbitar av älg eller hjort
2 msk torkad timjan
4 vitlöksklyftor
4 msk hackad, färsk rosmarin
0,5 dl hackad, färsk persilja
4 dl rött vin
1 liter vatten
400g kantareller
200g torkade plommon
1 msk majsstärkelse
salt, peppar

Potatismos:

1,5 kg mjölig potatis
50g smör
1,5-2 dl mjölk
salt, lökpulver

1. Skala och tärna rotsellerin. Skär moroten till bitar. Smält smör i en kastrull och ha ner rotselleri, morötter och skalade steklökar. Är steklökar svårskalade, lägg dem i ett bad med ljummet vatten. Dra av skalen och skär bort båda ändarna. Låt allt fräsa på hög värme så det får yta. Rör om emellanåt.

2. Skär köttet till lagom bitar och bryn bitarna i en stekpanna med smör. Smula över timjan och salta och peppra. Ös över det brynta köttet i grytan vartefter.

3. Hacka vitlök, rosmarin och persilja och rör ner i grytan. Slå på vin och hälften av vattnet. Låt det puttra under lock i 30 minuter.

4. Rensa och stek kantarellerna utan fett. När vätskan stekts bort, ha i en klick smör och salta och peppra. Strimla plommonen. Ha ner kantareller och hälften av plommonen i grytan. Slå i resten av vattnet och rör i redningen. Låt puttra ytterligare 30-60 minuter. Vänd resten av plommonen i grytan precis innan servering.

5. Skala och dela potatisen till bitar. Koka i saltat vatten i cirka 10-12 minuter eller tills den mjuknat. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i smör och sedan mjölk till moset fått lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och lökpulver. Strössla gärna över lite hackad persilja innan servering.


Madeleine LandleyRecept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.


Vintips till Viltgryta med potatismos

VinglasTill en mustig gryta med skogens smaker, viltkött och härliga bär passar det bra med ett rött vin som kan möta upp kraften och fylligheten i grytan. Satsa på ett kraftigt vin, exempelvis en shiraz. Shiraz är perfekt grill- och köttvin. Det är också en vintyp som tack vare sina toner av mörka bär och kryddor så som kryddnejlika och kanel passar bra till viltkött. Här har vi ett tips som kan falla dig på läppen.

Merlot är en annan druva vars fylliga, mjuka smak passar bra till vilt. Här hittar du ett tips från köttnationen Argentina.

Föredrar du att lyxa till det med ett vin från Bordeaux kan vi varmt rekommendera Mouton Cadet Réserve Saint-Émilion, som till störst del består av just Merlot.

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år