Vegetariska spett med grillat bröd, hummus, yoghurt och örtpesto - Vinston

Vegetariska spett med grillat bröd, hummus, yoghurt och örtpesto

Grilla vegetariskt i sommar. Här hittar du recept på vegetariska spett med grillat bröd, hummus, yoghurt och örtpesto och två passande vintips.

Vegetariska spett med grillat bröd, hummus, yoghurt och örtpestoRecept och foto: Madeleine Landley

Vegetariska spett med grillat bröd, hummus, yoghurt och örtpesto

För: 4 personer

Hummus:

1 burk kikärtor
1 dl kallpressad rapsolja
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
salt, svartpeppar
1/4 citron

Vegetariska spett:

1 zucchini
1 aubergine
1 påse minipaprikor/angellopaprikor
träspett

Örtpesto:

1 dl mandel
1 kruka färsk basilika
1/4 kruka färsk oregano
1 dl kallpressad rapsolja
salt, peppar

Tillbehör:

1 bit halloumi
nybakt bröd, ex levain
matlagningsyoghurt

1. Skölj kikärtorna och mixa dem med olja. Smaka av med kryddor och citronsaft. Blanda i vatten om hummusen blir för trögflytande.

2. Grovhacka mandeln i en mixer. Repa bladen från basilika och oregano och ha ner i mixern. Slå på olja och mixa allt. Smaka av med salt och peppar.

3. Blötlägg spetten i 10 minuter. Skär zucchinin till breda kvartar. Skiva aubergine till tunna skivor. Varva zucchini, aubergine och paprika på spetten – trä upp aubergine på spetten genom att forma dem till ett U. Pensla med olja.

4. Skär halloumin till skivor och skiva upp det nybakta brödet till ganska tjocka skivor. Grilla spetten med bröd och halloumi vid sidan av. Salta och peppra under grillnigen. Skeda upp matlagningsyoghurten och servera till.


Vad väljer man för vin till vegetariskt?

Den svenska sommaren är här vilket innebär ledighet och långa ljusa sommarkvällar tillsammans med vänner och familj – och framför allt att grillen kan gå varm. Den årliga grillningen är en härlig tradition som är starkt förknippad med drömmen om sommaren. Och självklart smakar det ännu bättre när maten kan ätas utomhus.

Vegetariska spett med grillat bröd, hummus, yoghurt och örtpesto Grilla grönare

Trenden inom grillning säger att fler vill grilla grönsaker, samtidigt som svenska och ekologiska råvaror står högt på priolistan. Med bra råvaror, rätt sällskap och ett gott glas vin blir alltså sommarens grillning som allra bäst.

Att laga vegetariskt är inte bara populärt, det är otroligt gott. En del väljer vegetariskt för djurens skull medan andra gör det för hälsan eller miljön. Det finns också de som tycker det passar bättre med lättare mat på sommaren eftersom det kan kännas fräschare. Vegetariskt är trots allt så mycket mer än bara sallad. Äter man dessutom mejeri får man en uppsjö av köttfria alternativ att välja på.

I dagens lakto-vegetariska grillrecept lägger vi bröd, zucchini, aubergine, angellopaprikor och halloumi över glöden och kompletterar med tre fräscha såser. I glaset bjuder vi på två mycket prisvärda viner från Italien.


Tavernello Collezione Trebbiano Chardonnay Rött av sangiovese

Det röda vinet Tavernello Collezione är lätt och bärigt. Den friska och fruktiga smaken bjuder på toner av körsbär, hallon och örter tillsammans med en trevlig syra och mjuka tanniner.

Vill du inte servera vinet till vegetariskt passar det också till kallskuret och pasta. Eller varför inte att sippa på som sällskapsvin när maten lagas?

» Tavernello Collezione Sangiovese
Artnr: 79981 | Pris: 59:-
Alk: 13% | Druva: sangiovese


Tavernello Collezione Sangiovese Vitt från Italien

Det vita vinet från Tavernello är en blandning av de två gröna druvorna trebbiano och chardonnay. Smaken är ungdomlig och fruktig med toner av äpple, päron, aprikos och citrus.

Förutom grillat vegetariskt rekommenderar vi en krämig kycklingpasta, sushi, risotto eller fisk till vinet. Även detta är ett trevligt mingelvin till själva grillningen.

» Tavernello Collezione Trebbiano Chardonnay
Artnr: 79289 | Pris: 59:-
Alk: 12% | Druvor: trebbiano, chardonnay

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år