Tips och recept till höstens bär
Här får du tips och recept till höstens bär, exempelvis blåbärspaj.
Blåbärspaj med muskot och vaniljkräm
För: 8 personer
Mördegsskal:
1 dl strösocker
2 tsk malen muskot
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125g smör
1 ägg
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2 dl standardmjölk
0,5 dl strösocker
2 msk majsstärkelse/maizena
2 äggulor
1 msk smör
Övrigt:
250g blåbär
Gör så här:
1. Blanda strösocker, muskot, mjöl och bakpulver med rumsvarmt smör och ägg. Lägg in degen i kylen i en timme. Kavla sedan ut den och ha ner i en smörad pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda skalet i 200°C i cirka 30 minuter eller till det fått lite färg och blivit hårt.
2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna med en sked och ha ner dem samt stången i en kastrull. Tillsätt mjölk, strösocker och majsstärkelse. Vispa i äggulorna. Sjud krämblandningen under omrörning tills den tjocknar – se till att den inte kokar. Rör i smöret och ställ sedan kastrullen i ett kallt vattenbad.
3. Slå på vaniljkrämen och fördela ut blåbär. Avnjut till ett sött, mousserande vin.
Recept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.