Tips och recept till höstens bär - Vinston

Tips och recept till höstens bär

Spanska Platino bjuder på mousserande viner som passar bra till höstens godsaker. Här får du tips och recept till höstens bär, exempelvis blåbärspaj.

Tips och recept till höstens bär

Blåbärspaj med muskot och vaniljkräm

För: 8 personer

Mördegsskal:

1 dl strösocker
2 tsk malen muskot
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125g smör
1 ägg

Vaniljkräm:

1 vaniljstång
2 dl standardmjölk
0,5 dl strösocker
2 msk majsstärkelse/maizena
2 äggulor
1 msk smör

Övrigt:

250g blåbär

Gör så här:

1. Blanda strösocker, muskot, mjöl och bakpulver med rumsvarmt smör och ägg. Lägg in degen i kylen i en timme. Kavla sedan ut den och ha ner i en smörad pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda skalet i 200°C i cirka 30 minuter eller till det fått lite färg och blivit hårt.

2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna med en sked och ha ner dem samt stången i en kastrull. Tillsätt mjölk, strösocker och majsstärkelse. Vispa i äggulorna. Sjud krämblandningen under omrörning tills den tjocknar – se till att den inte kokar. Rör i smöret och ställ sedan kastrullen i ett kallt vattenbad.

3. Slå på vaniljkrämen och fördela ut blåbär. Avnjut till Platino Blue Moscato.


Madeleine LandleyRecept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.


Tips och recept till höstens bär

Den spanska vinfamiljen Platino bjuder på mousserande viner som passar bra till höstens godsaker. Nu pratar vi förstås inte om kantareller – även om de är precis lika lyxiga – utan höstens svenska bär. Tack vare allemansrätten får vi plocka bär och växter på annans mark, så ta på dig stövlarna och ge dig ut med en hink att fylla med blåbär och lingon. Tips på recept hittar du på Vinston.

De tre mousserande vinerna från Platino – Pink, Gold och Blue, kommer från Spanien och görs alla tre på moscato-druvan. För att behålla så mycket av aromerna som möjligt får druvmusten jäsa vid låg temperatur. Sedan sker en andra jäsning på tank enligt Charmatmetoden, också kallad Cuve Close, innan de buteljeras. Alla tre vinerna bjuder på fina bubblor och passar fint att kombinera för att addera en härlig färgklick till diverse mingel, desserter och välkomstbål. Alkoholhalten är lägre och så även priset.


Platino Blue Moscato

Det senaste tillskottet i denna sprudlande familj är blå. Platino Blue Moscato har en djupt turkosskiftande färg och bjuder på en söt och blommig smak med toner av fläder, citrus, aprikos och litchie. Bubblorna är små och fina med härlig spänst. Servera Platino Blue Moscato som en trevlig och annorlunda fördrink, eller avnjut till desserten.

Artnr: 77398 | Ursprung: Spanien | Alkoholhalt: 7%
Druva: 100% moscato
» Läs mer om Platino Blue Moscato

Platino Pink Moscato

Gillar du sött och sprudlande är Pink Moscato något för dig. Detta läckert rosa bubbel har en fräsch smak av fläder och apelsinskal tillsammans med inslag av jordgubbar och hallon. Vinet görs till största delen av muscat-druvan medan de sista tre procenten görs på den spanska nationaldruvan Tempranillo. Servera till dessert, snittar eller den stora festen.

Artnr: 77072 | Ursprung: Spanien | Alkoholhalt: 7%
Druva: 97% Muskat, 3% Tempranillo
» Läs mer om Platino Pink Moscato


Platino Gold Moscato

Platino Gold Moscato är som sina syskon en trevlig aptitretare för lite pengar. Här samsas fläder, gult äpple och citron tillsammans med spritsiga bubblor och trevlig fräschör. Servera som fördrink, som cider till maten eller som komplement i bålen. Det lämpar sig också till förrätter och söta desserter. De fina små bubblorna och de ljuvliga smakerna kommer bäst till sin rätt när vinet serveras vid 7-9°C.

Artnr: 77300 | Ursprung: Spanien | Alkoholhalt: 7%
Druva: 100% moscato
» Läs mer om Platino Gold Moscato

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år