Recept på löksoppa – En enkel bistroklassiker
Vi bjuder på vårt bästa recept på löksoppa, som är lättlagat och helt perfekt en kall dag. Löksoppan är onekligen tätt förknippad med fransk bistrokultur.
Här på Vinston vill vi gärna slå ett slag för klassiska mat- och vinkombinationer. Har något hängt med år ut och år in så bör det hålla en viss kvalitet, inte sant? Idag ska vi titta på en lika enkel som god och prisvärd rätt; löksoppan. Vi bjuder på vårt bästa recept, som är lättlagat och helt perfekt en kall dag. Löksoppan är onekligen tätt förknippad med fransk bistrokultur. Vi tänker röd-vit-rutiga dukar, levande ljus och en smak som lovsjunger den enkla gullöken.
För: 4 personer eller 8 förrätter
Ingredienser
6-7 st normalstora gula lökar
1 vitlöksklyfta
1-2 msk olja
1 liter buljong (höns eller grönsaksbuljong)
2 lagerblad
3 kvistar timjan (fungerar med 1 krm torkad timjan)
1 dl torrt vitt vin
(2 cl sherry om så önskas för en djupare smak)
4 skivor vitt bröd, gärna levain
2 dl riven gruyèreost (eller annan lagrad ost)
Salt och nymalen vitpeppar efter eget tycke och smak
Instruktioner
1. Ta bort skalen och skiva löken fint. Fräs all lök mjuk i olja utan att den tar färg.
2. Tillsätt buljong, vitt vin, lagerblad och timjan.
3. Låt allt sjuda och reduceras i ca 20 min.
4. Tillsätt salt, vitpeppar och eventuellt sherry.
5. Rosta brödet lätt och skär det i bitar.
6. Lägg upp soppan i djupa tallrikar, lägg i brödet och toppa med riven ost.
7. Gratinera på 175 grader i ca 10 min till osten blivit gyllenbrun.
8. Servera.