Böngryta med mathavre, rotselleri och krossade tomater
Böngryta med mathavre, rotselleri och krossade tomater är enkelt och gott att svänga ihop när man vill ha vegetariskt till middag.
Vegetariskt till middag
Denna vegetariska böngryta med mathavre, rotselleri och krossade tomater är mättande och enkel vardagsmat som går lätt att svänga ihop. Gör en stor omgång och använd till matlådor och middagar. Servera förslagsvis med en klick gräddfil. Skippar du den blir grytan dock helt vegansk.
Böngryta med mathavre, rotselleri och krossade tomater
För: 6-8 personer
2 stora gula lökar
600g rotselleri
3 dl mathavre
6 dl vatten
2 burkar krossade tomater
1/2 citron
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
2 msk torkad oregano
salt, peppar
1 tetra svarta bönor
1 tetra kikärtor
1 dl olivolja
Tillbehör:
gräddfil
Gör så här:
1. Hacka gul lök och låt den mjukna på medelvärme i olja i en kastrull. Skala och tärna rotsellerin och ha ner i grytan. Låt fräsa några minuter till rotsellerin börjat mjukna.
2. Ha ner mathavre och slå på vatten samt de krossade tomaterna. Blanda allt med saften från en halv citron samt alla kryddor. Lägg på locket och låt det småputtra i 10 minuter.
3. Skölj bönor och kikärtor och ha ner i grytan. Rör i oljan och värm allt ytterligare någon minut så bönorna blir varma. Servera med en klick gräddfil.
Receptet är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.